niedziela, 23 lutego 2014

Jabłecznik na kruchym cieście bezglutenowy



Potrzebne składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok .1 kg jabłek


Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier (bądź zamiennik cukru), wymieszaj. Odłóż szklankę ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak lekko przestygnie) dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na prostokątną blachę (wyłożoną papierem). Jabłka obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na ciasto. Pozostałe białka ubij z 2 łyżkami cukru (może być ksylitol). Jak piana będzie ubita to dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż na jabłka, a na nią pokrusz ciasto (schowane wcześniej do lodówki).
Piecz w temperaturze 180 C około 1 godziny.

Jest to mój pierwszy przepis. Mam nadzieje, że będzie Tobie smakować. Smacznego!
Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz