Potrzebne składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4
łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok .1 kg jabłek
ok .1 kg jabłek
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj
mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia i
cukier (bądź zamiennik cukru), wymieszaj. Odłóż szklankę
ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak lekko przestygnie)
dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na prostokątną blachę
(wyłożoną papierem). Jabłka obierz. Zetrzyj na tarce o grubych
oczkach i wyłóż na ciasto. Pozostałe białka ubij z 2 łyżkami
cukru (może być ksylitol). Jak piana będzie ubita to dodaj 2
łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż
na jabłka, a na nią pokrusz ciasto (schowane wcześniej do
lodówki).
Piecz w temperaturze 180 C około 1
godziny.
Jest to mój pierwszy przepis. Mam
nadzieje, że będzie Tobie smakować. Smacznego!
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz