poniedziałek, 1 września 2014

Pizza bezglutenowa z mąką ziemniaczaną


Potrzebne składniki:
1/2 łyżeczki cukru
25 g drożdży
ok.1 szkl ciepłej wody
1 1/2 szkl mąki gryczanej
1 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Składniki na pizze wedle uznania. Ja dałam:
1 puszka kukurydzy
1/2 kg pieczarek
1 papryka
5 cebul
150 g salami, szynki, boczku co lubicie
200 g sera żółtego
oregano, bazylia

Sposób wykonania:
Do rondelka wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki gryczanej i drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką. Do miski wsyp mąki, dodaj sól i olej. Wymieszaj mąki z solą i olejem. Jak drożdże trochę urosną to dodaj je do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. 2 blaszki wysmaruj olejem. Jak ciasto wyrośnie to podziel je na 2 części. I rozprowadź po blaszkach. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Poduś aż będą miękkie. Odcedź. Paprykę pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce. Układaj na cieście: wędliny, kukurydze i pieczarki z cebulą. Posyp oregano. Piecz w 200 C ok 20 minut. Następnie wyciągnij i posyp serem żółtym. Piecz jeszcze 5 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy ciasto po upieczeniu jest w miarę miękkie? Szukam jakiegoś przepisu bg na dobrą podstawę do pizzy, ale jeszcze trochę, i zwątpię, czy taka istnieje. Wszystko wychodzi albo twarde, albo kruche (I twarde)...

    OdpowiedzUsuń
  2. można zamiast mąki gryczanej dać kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń