Przysłali mi dzisiaj gofrownicę i trzeba było ją wypróbować. I jest nowy przepis. Wyszły pyszne i znikły od razu. Polecam.
Potrzebne składniki:
2 szkl mleka z kaszy jaglanej
1 szkl mąki kukurydzianej
2 szkl mleka z kaszy jaglanej
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
2 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru lub ksylitolu (jak lubisz bardziej słodkie dodaj więcej cukru)
2 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru lub ksylitolu (jak lubisz bardziej słodkie dodaj więcej cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego
szczypta soli
olej do smarowania gofrownicy
olej do smarowania gofrownicy
Sposób wykonania:
Oddziel białka od żółtek. Białka
ubij z solą na sztywną pianę i dodaj cukier. Żółtka ubij razem
zresztą składników i delikatnie połącz z białkami. Nagrzej
gofrownicę i lekko posmaruj ją olejem. Wylewaj ciasto i piecz ok.
5-6 minut (długość pieczenia jest uzależniona od mocy
gofrownicy). Wychodzą bardzo dobre. Można jeść nawet bez
dodatków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz