piątek, 29 sierpnia 2014

Gofry bez mleka i bez glutenu




Przysłali mi dzisiaj gofrownicę i trzeba było ją wypróbować. I jest nowy przepis. Wyszły pyszne i znikły od razu. Polecam.

 

Potrzebne składniki:
2 szkl mleka z kaszy jaglanej
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
2 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru lub ksylitolu (jak lubisz bardziej słodkie dodaj więcej cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
szczypta soli
olej do smarowania gofrownicy


Sposób wykonania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj cukier. Żółtka ubij razem zresztą składników i delikatnie połącz z białkami. Nagrzej gofrownicę i lekko posmaruj ją olejem. Wylewaj ciasto i piecz ok. 5-6 minut (długość pieczenia jest uzależniona od mocy gofrownicy). Wychodzą bardzo dobre. Można jeść nawet bez dodatków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz