poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pizza bezglutenowa z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą i gryczaną


Potrzebne składniki:
1/2 łyżeczki cukru
25 g drożdży
ok.1 szkl ciepłej wody
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 puszka kukurydzy
1/2 kg pieczarek
5 cebul
150 g salami, szynki, boczku co lubicie
200 g sera żółtego
oregano, bazylia

Sposób wykonania:
Do rondelka wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki gryczanej i drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką. Do miski wsyp mąki, dodaj sól i olej. Wymieszaj mąki z solą i olejem. Jak drożdże trochę urosną to dodaj je do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. 2 blaszki wysmaruj olejem. Jak ciasto wyrośnie to podziel je na 2 części. I rozprowadź po blaszkach. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Poduś aż będą miękkie. Odcedź. Ser zetrzyj na tarce. Układaj na cieście: wędliny, kukurydze i pieczarki z cebulą. Posyp oregano. Piecz w 200 C ok 20 minut. Następnie wyciągnij i posyp serem żółtym. Piecz jeszcze 5 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz