Potrzebne
składniki do białego biszkopta:
7
jajek
175
g mąki ryżowej
175
g cukru lub ksylitolu
Potrzebne
składniki do ciemnego biszkopta:
7
jajek
175
g mąki ryżowej
175
g cukru lub ksylitolu
2
łyżki karobu lub kakao bezglutenowego
Bułka
tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.
Sposób
wykonania jest taki sam dla obu biszkoptów:
Białka
oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż
się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj.
Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko
tyle aby rozmieszać mąkę. Blachę prostokątną dużą posmaruj
masłem, wysyp boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę do blaszki. Piecz ok. 40 minut. Jak
się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później
wyciągnij. Biszkopt nadaje się do przekrojenia na pół. Z tych
dwóch biszkoptów zrobię książkę na komunię. Sposób wykonania
w następnym wpisie.
Przepis na biszkopt biały podałam z książki "Dieta bezglutenowa, Michelle Berriedale-Johnson". Biszkopt wychodzi taki dobry, że się nikt nie zorientuje, że nie jest to normalny glutenowy tort.
Smacznego!
Jak już to biszkoptu a nie biszkopta..
OdpowiedzUsuńPrzecież bułka tarta ma gluten!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam. Nie napisałam, że bułka tarta jest bezglutenowa. Ale już poprawiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń