piątek, 9 maja 2014

Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej dwa kolory


Potrzebne składniki do białego biszkopta:
7 jajek
175 g mąki ryżowej
175 g cukru lub ksylitolu


Potrzebne składniki do ciemnego biszkopta:
7 jajek
175 g mąki ryżowej
175 g cukru lub ksylitolu
2 łyżki karobu lub kakao bezglutenowego

Bułka tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.

Sposób wykonania jest taki sam dla obu biszkoptów:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Blachę prostokątną dużą posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę do blaszki. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij. Biszkopt nadaje się do przekrojenia na pół. Z tych dwóch biszkoptów zrobię książkę na komunię. Sposób wykonania w następnym wpisie.



Przepis na biszkopt biały podałam z książki "Dieta bezglutenowa, Michelle Berriedale-Johnson". Biszkopt wychodzi taki dobry, że się nikt nie zorientuje, że nie jest to normalny glutenowy tort.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jak już to biszkoptu a nie biszkopta..

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecież bułka tarta ma gluten!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam. Nie napisałam, że bułka tarta jest bezglutenowa. Ale już poprawiłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń