piątek, 2 maja 2014

Kruche ciasto z malinami bezglutenowe



Potrzebne składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki jaglanej
1/2 szkl mąki z amarantusa
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 jajek
1 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę gryczaną, ryżową, jaglaną, z amarantusa, proszek do pieczenia i cukier (bądź zamiennik cukru, ja daję najczęściej 3 łyżki miodu i szczyptę sody oczyszczonej), wymieszaj. Odłóż szklankę ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak lekko przestygnie) dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na blachę prostokątną (wyłożoną papierem). Na ciasto połóż maliny. Pozostałe białka ubij z 1 łyżką cukru (może być ksylitol). Jak piana będzie ubita to dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż na maliny, a na nie pokrusz ciasto (schowane wcześniej do lodówki).
Piecz w temperaturze 180 C około 50 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz