1 margaryna
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki jaglanej
1/2 szkl mąki z amarantusa
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 3
łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego
5 jajek
1 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj
mąkę gryczaną, ryżową, jaglaną, z amarantusa, proszek do
pieczenia i cukier (bądź zamiennik cukru, ja daję najczęściej 3
łyżki miodu i szczyptę sody oczyszczonej), wymieszaj. Odłóż
szklankę ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak lekko
przestygnie) dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na blachę
prostokątną (wyłożoną papierem). Na ciasto połóż maliny.
Pozostałe białka ubij z 1 łyżką cukru (może być ksylitol). Jak
piana będzie ubita to dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę
jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż na maliny, a na nie pokrusz ciasto
(schowane wcześniej do lodówki).
Piecz
w temperaturze 180 C około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz