wtorek, 6 maja 2014

Bezglutenowa masa śmietanowa z serkiem mascarpone


Potrzebne składniki:
1/2 l śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
1/4 szkl wody gorącej do rozpuszczenia żelatyny
 
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuść z wodą i odstaw na chwilę. Śmietanę ubij na sztywną masę i dodaj lekko ostudzoną żelatynę (podczas wlewania żelatyny cały czas miksuj). Jak się wymieszało to wyłącz mikser i delikatnie połącz śmietanę z serkiem mascarpone. Masa gotowa do przełożenia torta. Ja najczęściej dodaje do niej pokrojone brzoskwinie lub ananasa. Przygotowana masa wystarczy do przełożenia dwóch warstw dużego prostokątnego torta (pod warunkiem że dodasz do niego brzoskwinie lub ananas).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz