czwartek, 1 maja 2014

Zapiekanka a`la pizza bezglutenowa


Potrzebne składniki na ciasto:
200g mąki gryczanej
50g mąki kukurydzianej
400 ml wody mineralnej mocno gazowanej
1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąki i dodaj sól i wodę. Wymieszaj.


Potrzebne składniki do farszu:
400g pieczarek
4 średnie cebule
250 g boczku pokrojonego w plasterki
Salami
Sposób wykonania:
Cebule uduś razem z pieczarkami (dodaj odrobinę oliwy do duszenia). Do ciasta dodaj uduszone warzywa i boczek. Wszystko wymieszaj. Wylej na dużą prostokątną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzch poukładaj salami. Można salami położyć dopiero po pół godzinnym pieczeniu. Piecz w 200 C ok 1 godziny.
Smacznego!
Przy diecie bezglutenowej uważaj na wędliny bo mogą zawierać gluten. Nawet taki niepozorny boczek często zawiera gluten, ale po co?. Ja boczek, salami kupuję w Lidlu. Pamiętaj zawsze czytaj etykiety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz