Potrzebne
składniki na biszkopt:
3
jajka
70
g mąki ryżowej
70
g cukru lub ksylitolu
4
łyżki maku
Sposób
wykonania:
Białka
oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier i dalej
ubijaj. Jak się cukier rozpuści dodaj żółtka i jeszcze trochę
ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1. Wsyp mąkę i mak. Ubijaj
jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Blachę prostokątną
dużą posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą.
Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę do blaszki. Piecz ok. 40 minut. Jak
się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później
wyciągnij.
Potrzebne
składniki do masy jabłkowej:
12
jabłek
2
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki soku z cytryny
1/2
l wody
1/4
łyżeczki cynamonu
Sposób
przygotowania:
Jabłka
obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i duś do miękkości.
Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Do 1/2 l wody dodaj 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Do miękkich jabłek wlej wodę
wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Podczas gotowania dodaj
3 łyżki soku z cytryny. Na biszkopt połóż jeszcze ciepłą masę
z jabłek.
Potrzebne
składniki do masy na jabłka:
6
białek
2
galaretki owocowe(rozpuść w 1/2 l wody) lub 5 łyżeczek żelatyny
i 1/2 l kompotu.
Garść
mrożonych np. jagód
Sposób
wykonania:
Białka
ubij na sztywno. Do gotującego się kompotu dodaj 5 łyżeczek
żelatyny. I porządnie wymieszaj. Ochłodzoną żelatyną wlej do
białek i dodaj mrożone jagody. Wyłóż tą masę na jabłka i
schowaj do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz