wtorek, 20 maja 2014

Bezglutenowy biszkopt z musem jabłkowym pod pierzynką


Potrzebne składniki na biszkopt:
3 jajka
70 g mąki ryżowej
70 g cukru lub ksylitolu
4 łyżki maku
 
Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier i dalej ubijaj. Jak się cukier rozpuści dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1. Wsyp mąkę i mak. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Blachę prostokątną dużą posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą.
Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę do blaszki. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij.

Potrzebne składniki do masy jabłkowej:
12 jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
1/2 l wody
1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i duś do miękkości. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Do 1/2 l wody dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Do miękkich jabłek wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Podczas gotowania dodaj 3 łyżki soku z cytryny. Na biszkopt połóż jeszcze ciepłą masę z jabłek.

Potrzebne składniki do masy na jabłka:
6 białek
2 galaretki owocowe(rozpuść w 1/2 l wody) lub 5 łyżeczek żelatyny i 1/2 l kompotu.
Garść mrożonych np. jagód
Sposób wykonania:
Białka ubij na sztywno. Do gotującego się kompotu dodaj 5 łyżeczek żelatyny. I porządnie wymieszaj. Ochłodzoną żelatyną wlej do białek i dodaj mrożone jagody. Wyłóż tą masę na jabłka i schowaj do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz