sobota, 31 maja 2014

Ciastka imbirowe bezglutenowe



Potrzebne składniki:
Podam w gramach i od razu też zrobię przelicznik na szklanki.
150 g mąki kukurydzianej (ok. 1 1/2 szkl)
190 g mąki gryczanej (1 1/4 szkl)
100 g mąki jaglanej (2/3 szkl)
100 g maki ryżowej (2/3 szkl)
50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szkl)
250 g masła
3 łyżki miodu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Schować na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowywać i wykrawać foremkami ciastka. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Ciastka posmarować jajkiem. Można posypać makiem lub położyć orzechy. Po upieczeniu ciastka można ozdobić lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz