piątek, 16 maja 2014

Kruche ciasteczka bez jajek, bez cukru i bez glutenu wersja III




Potrzebne składniki:
2 szkl mąki gryczanej
3 łyżkk mąki ziemniaczanej
1/4 szkl cukru lub ksylitolu lub 4 łyżki miodu
100g masła roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bezglutenowego
ok. 1/4 szkl wody

Sposób wykonania:
Wsyp mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj masło. Zagnieć ciasto. Jak nie będzie się kleiło to pomału dodawaj wodę. Powinno się wszystko połączyć. Schowaj na pół godziny lub dłużej do lodówki. Wałkuj na grubość ok 0.5 centymetra. Jak by się kleiło to dodaj trochę mąki gryczanej. Wykrawaj ciasteczka. Może się ciężko wałkować, ale trud się opłaca. Ja wykrawałam po 3 – 4 ciasteczka.
Piec w piekarniku 190 C około 13-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz