sobota, 10 maja 2014

Bezglutenowy tort książka na I Komunie Świętą sposób wykonania


Potrzebne składniki:
Dwa biszkopty (jeden jasny, a drugi ciemny)(Znajdziesz w poście z dnia 09.05.2014)
Poncz brzoskwiniowo – kawowy (Znajdziesz w poście z dnia 08.05.2014)
Masa śmietanowa z serkiem mascarpone (Znajdziesz w poście z dnia 06.05.2014)
Masa śmietanowa do obsmarowania tortu (Znajdziesz w poście z dnia 09.05.2014)
Puszka brzoskwiń
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki


 Sposób wykonania:
Biszkopty przekrój na pół. Brzoskwinie pokrój w kostkę i wymieszaj je masą śmietanową z serkiem mascarpone. Pierwszy kawałek biszkoptu nasącz ponczem. Na biszkopt połóż połowę masy z brzoskwiniami. Następnie na to połóż kolejny kawałek biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj dżemem z czarnej porzeczki . Połóż kolejny kawałek biszkoptu (ja robię tak że kładę czarny, biały, czarny, biały), nasącz go ponczem. Połóż resztę masy śmietanowej z brzoskwiniami, a na wierzch kolejny kawałek biszkoptu. Nasącz go ponczem. Wykrój kształt książki. 


Obsmaruj masą śmietanową i schowaj do lodówki. Jak będą prześwity to posmaruj jeszcze masą śmietanową.





 
Zacznij ozdabiać. Do tego celu użyłam tabliczki czekolady gorzkiej. Kupiłam gotową hostię.
Czekoladę rozpuść w rondelku i nalej do rękawa. Robisz napis wedle potrzeb. Powodzenia. Smacznego!

1 komentarz: