poniedziałek, 15 września 2014

Gofry z cieciorką i cukinią bez mleka bez glutenu


Potrzebne składniki:
3 szkl cukinii
1 1/2 szkl cieciorki
4 łyżeczki oleju
1 całe jajko
2 jajka(oddzielić białka od żółtek)
1 łyżka cukru lub ksylitolu
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób wykonania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj cukier. Żółtka i jedno całe jajko wymieszaj razem z resztą składników. Delikatnie połącz z białkami. Nagrzej gofrownicę i lekko posmaruj olejem. Wylewaj ciasto i piecz ok. 5-6 minut (długość pieczenia jest uzależniona od mocy gofrownicy). Ja mam 1200 W i piekę 6 minut. Wychodzą bardzo dobre. Można jeść nawet bez dodatków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz