piątek, 16 stycznia 2015

Ciastka kokosowe z ryżem i amarantusem bez glutenu


Potrzebne składniki:
900 g ugotowanego brązowego ryżu z całym amarantusem (ok.1 szkl ryżu brązowego 1/4 szkl amarantusa całego, do ugotowania potrzeba ok. 1 l wody)
3 jajka
4-6 łyżek cukru lub ksylitolu
90 g masła
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki gryczanej
200 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób wykonania:
Masło rozpuść. Wszystkie składniki oprócz mąk i wiórek kokosowych połącz razem. Zmiksuj blenderem na gładko. Następnie dodaj mąki i wiórki. Dobrze wymieszaj. Za pomocą szprycy do dekoracji tortu formuj ciastka, możesz też za pomocą łyżki nakładać kopczyki i je spłaszczać. Piecz w 180 C ok. 45 minut. Z tej porcji otrzymasz 2 duże blaszki ciastek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz