sobota, 28 stycznia 2017

Obważanki lub faworki bezglutenowe

Potrzebne składniki:
250 g mąki bezglutenowej mix z schar
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
3 łyżki cukru
szczypta soli
6 żółtek
3 łyżki spirytusu lub rumu
165 g gęstej śmietany

1 kg smalcu do smażenia


Sposób wykonania:
Połącz wszystkie składniki i dobrze zagnieć ciasto.
Rozpuść smalec w rondelku. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj szklanką obwarzanki. Smaż do zarumienienia z obu stron. Wszyscy się zajadali. Wyszły pyszne. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Fantastyczny wpis! Odebrałam dziś wyniki testów na nietolerancje pokarmowe euroline i okazało się, że właśnie gluten jest jednym z produktów, których nie toleruję. Dzięki Twojemu blogowi, mam już jakieś pojęcie o przepisach bezglutenowych, jednak martwię się, czy dam sobie radę sama z nową dietą i nowym stylem życia.

    OdpowiedzUsuń