środa, 30 listopada 2016

Ciasto z owocami na maśle bez glutenu

Potrzebne składniki:
7 jajek
1/2 szkl cukru
250 g masła
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej


Sposób wykonania:

Rozpuść masło w rondelku. Całe jajka wbij do miski i chwile ubijaj. Dodaj cukier. Miksuj aż cukier się rozpuści. Do masy wlej wystudzone masło, wymieszaj i dodaj resztę składników. Porcja ciasta jest na dużą prostokątną blachę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a na wierzchu poukładaj owoce (maliny, porzeczkę, borówkę, itp.). Możesz je lekko wcisnąć w ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz około 45 minut. Aż patyczek będzie suchy. Smacznego! Wszystkim smakowało i znikało w oczach.

1 komentarz: