Potrzebne
składniki:
300
g mąki schar mix it uniwersal
160
g mąki gryczanej + trochę do posypania stolnicy
2
łyżki cukru lub ksylitolu
200
g śmietany 18 %
4
żółtka
2
łyżki spirytusu
3
łyżki soku z cytryny
1/2
l oleju ryżowego lub innego do usmażenia faworków
Sposób
przygotowania:
Połącz
wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Stolnice lekko posyp mąką i
rozwałkuj kawałek ciasta tak na grubość ok. 2-3 mm. Pokrój w 10
cm prostokąty. Na środku zrób nożem kreskę i przewijaj jeden
koniec przez powstałą dziurkę. I już. Mąki do posypywania nie
może być za dużo bo zostanie widoczna na faworku i będzie się
tłuszcz palił. Na rozgrzany tłuszcz kładź faworki. Smaż z obu
stron na lekko brązowy kolor. Z porcji wyszło 40 średnich
faworków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz