środa, 11 lutego 2015

Faworki bez glutenu


Potrzebne składniki:
300 g mąki schar mix it uniwersal
160 g mąki gryczanej + trochę do posypania stolnicy
2 łyżki cukru lub ksylitolu
200 g śmietany 18 %
4 żółtka
2 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 l oleju ryżowego lub innego do usmażenia faworków 
 
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Stolnice lekko posyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta tak na grubość ok. 2-3 mm. Pokrój w 10 cm prostokąty. Na środku zrób nożem kreskę i przewijaj jeden koniec przez powstałą dziurkę. I już. Mąki do posypywania nie może być za dużo bo zostanie widoczna na faworku i będzie się tłuszcz palił. Na rozgrzany tłuszcz kładź faworki. Smaż z obu stron na lekko brązowy kolor. Z porcji wyszło 40 średnich faworków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz