1
szkl mąki gryczanej
1/2
szkl mąki ziemniaczanej
1/2
szkl mąki kukurydzianej
1/2
grysiku ryżowego lub mąki ryżowej
1/2
szkl płatków jaglanych
1
łyżka cukru lub ksylitolu
1/2
łyżki soli
ok.
500-550 ml ciepłej wody
1
łyżeczka suszonych drożdży
Całe
siemię lniane(kilka łyżek), kilka łyżek sezamu i garść
orzechów włoskich pokrojonych. To co lubisz. Można dać pestki
dyni i słonecznika
Sposób
wykonania:
Suche
składniki połącz ze sobą i dodaj wodę. Dobrze wymieszaj.
Odstaw
w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby trochę wyrósł. Następnie
przełóż do wąskiej formy wyłożonej papierem. Odczekaj ok. 30
minut i piecz w 200 C ok 1 godziny. Smacznego!
a ile świeżych drożdży można dać zamiast suszonych?
OdpowiedzUsuńjeszcze jedno pytanie mam :) - jaka powinna być konsystencja ciasta? Jak połączyłam wszystkie składniki to ciasto było jak gęsta śmietana, a po 30 min wyszedł twardy gniot :(
OdpowiedzUsuń