czwartek, 23 kwietnia 2015

Chleb bezglutenowy z orzechami


Potrzebne składniki:
1 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 grysiku ryżowego lub mąki ryżowej
1/2 szkl płatków jaglanych
1 łyżka cukru lub ksylitolu
1/2 łyżki soli
ok. 500-550 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
Całe siemię lniane(kilka łyżek), kilka łyżek sezamu i garść orzechów włoskich pokrojonych. To co lubisz. Można dać pestki dyni i słonecznika

Sposób wykonania:
Suche składniki połącz ze sobą i dodaj wodę. Dobrze wymieszaj.
Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby trochę wyrósł. Następnie przełóż do wąskiej formy wyłożonej papierem. Odczekaj ok. 30 minut i piecz w 200 C ok 1 godziny. Smacznego!

2 komentarze:

  1. a ile świeżych drożdży można dać zamiast suszonych?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze jedno pytanie mam :) - jaka powinna być konsystencja ciasta? Jak połączyłam wszystkie składniki to ciasto było jak gęsta śmietana, a po 30 min wyszedł twardy gniot :(

    OdpowiedzUsuń