sobota, 11 kwietnia 2015

Chleb bezglutenowy


Potrzebne składniki:
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru lub ksylitolu
1/2 łyżki soli
ok. 500 ml ciepłej wody
1/2 paczki suszonych drożdży
Całe siemię lniane(kilka łyżek) i kilka łyżek kokosu. To co lubisz. Można dać pestki dyni i słonecznika

Sposób wykonania:
Suche składniki połącz ze sobą i dodaj wodę. Dobrze wymieszaj.
Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby trochę wyrósł. Następnie przełóż do wąskiej formy wyłożonej papierem. Odczekaj ok. 30 minut i piecz w 200 C ok 1 godziny. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Super przepis! Chlebek wyszedł pyszny, pierwszy chleb bezglutenowy który mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń