czwartek, 21 maja 2015

Ciastka z topinamburu słodzone syropem klonowym




Potrzebne składniki:
1 kg ugotowanego topinamburu
6 jajek
1/3 szkl oleju ryżowego
2 łyżki przyprawy do piernika bezglutenowej
8 łyżek syropu klonowego
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki z nasion amarantusa
1/2 szkl mąki gryczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób wykonania:
Topinambur i jajka połącz razem i zmiksuj blenderem na gładko. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Wyłóż połowę masy na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 C ok. 45-55 minut. Do zarumienienia się. Z tej porcji otrzymasz 2 duże blaszki ciasta. Pokrój w kwadraty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz