czwartek, 2 lipca 2015

Ciastka z kaszy bez glutenu


Potrzebne składniki:
1,3 kg ugotowanej kaszy (mix kasz: gryczana, jaglana, komosa ryżowa w proporcji:1,5 części do 1 do 0,5 części. Trudno mi podać dokładnie ile było każdej kaszy bo tyle zostało mi z obiadu:)).
200 g smalcu z gęsi
8 jajek
1/2 szkl cukru lub ksylitolu
300 g wiórek kokosowych
250 g płatków z amarantusa
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
parę kropel olejku migdałowego(może być bez)

Ja ugotowałam 1,5 szkl kaszy gryczanej, 1 szkl kaszy jaglanej i 0,5 szkl komosy ryżowej w ok 2,5 litra wody. Część kaszy zjedliśmy i zostało mi 1,3 kg. 
 
Sposób wykonania:
Ugotowaną kaszę, jajka i rozpuszczony smalec połącz razem i zmiksuj blenderem na gładko. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Dużą kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia i szprycą do tortów rób ciastka bezpośrednio na blaszkę. Można też łyżką wykładać kopczyki. Piecz w 180 C ok. 1 godziny. Z tej porcji otrzymasz ok. 3 duże blachy ciastek. Wyszły delikatne. Pycha. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz