niedziela, 30 sierpnia 2015

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką i owocami bez glutenu

Potrzebne składniki na biszkopt:
5 jajek
125 g cukru
125 g mąki ryżowej

Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Prostokątną blachę posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą bezglutenową. Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę na blaszkę. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij.

Potrzebne składniki na dokończenie:
1/4 l śmietany kremówki
2 galaretki owocowe bezglutenowe
Owoce: borówka, malina
Liście mięty do ozdoby
Sposób wykonania:
Jak przestygnie biszkopt to ubij bitą śmietanę i rozsmaruj na biszkopt. Następnie rozpuścić 2 galaretki w 0.5 litra gorącej wody. Schłodź je lekko. Na bitą śmietanę poukładaj owoce i schłodź w lodówce. Schłodzoną galaretkę wylej na bitą śmietanę. Na wierzch poukładaj liście mięty i wstaw do lodówki aby dobrze galaretka stężała. Z tej porcji wychodzi duża prostokątna blacha ciasta. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz