Potrzebne składniki na biszkopt:
5 jajek
125 g cukru
125 g mąki ryżowej
Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek i ubij je
na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj
żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i
dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę.
Prostokątną blachę posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką
tartą bezglutenową. Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę na blaszkę. Piecz ok. 40 minut. Jak
się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później
wyciągnij.
Potrzebne składniki na dokończenie:
1/4 l śmietany kremówki
2 galaretki owocowe bezglutenowe
Owoce: borówka, malina
Liście mięty do ozdoby
Sposób wykonania:
Jak przestygnie biszkopt to ubij bitą
śmietanę i rozsmaruj na biszkopt. Następnie rozpuścić 2
galaretki w 0.5 litra gorącej wody. Schłodź je lekko. Na bitą
śmietanę poukładaj owoce i schłodź w lodówce. Schłodzoną
galaretkę wylej na bitą śmietanę. Na wierzch poukładaj liście
mięty i wstaw do lodówki aby dobrze galaretka stężała. Z tej
porcji wychodzi duża prostokątna blacha ciasta. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz