poniedziałek, 9 marca 2015

Sero-makowiec na kruchym cieście bez glutenu


Potrzebne składniki na spód i kruszonkę:
250 g masła lub margaryny
1/2 szkl ksylitolu lub 1/2 szkl cukru lub 3 łyżki miodu
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ryżowej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuść. Dodaj mąki i cukier. Wymieszaj. Odłóż szklankę kruszonki, a do reszty dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem.


 
Potrzebne składniki do maku:
1/4 kg maku
1/3 szkl ksylitolu lub cukru
2 jajka
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka miodu
1/4 olejku migdałowego
Bakalie jakie lubisz.
Ja dałam 5 moreli, 50 g migdałów płatków i kandyzowaną gruszkę (tak z 50 g). Możesz dać rodzynki i inne orzechy. Orzechy najlepiej drobno pokroić.

Sposób wykonania:Mak umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut i zostaw na noc. Rano odsącz z wody i zmiel z 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Białka ubij na puszystą masę, dodaj cukier. Jak się cukier rozpuści dodaj żółtka. Ubite jajka z cukrem dodaj do zmielonego maku. Dołóż pozostałe składniki i wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto.

Na masę serową potrzebne składniki:
450g sera białego mielonego (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia)
6 jajek
1/2 olejku rumowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu
15 dkg masła
Sposób wykonania masy serowej:
Żółtka utrzyj z 1/4 szkl cukru. Ucieraj tak długo,aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do utartych żółtek dodaj mąkę ziemniaczaną, olejek rumowy i ser.Masło rozpuść w rondelku i jak trochę przestygnie pomału dodawaj do masy.
Wymieszaj dobrze. W osobnym naczyniu ubij białka z 1/4 szkl cukru i dodaj do reszty. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Wyłóż na mak i posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 C około 1 godziny. Jak się upiecze to lekko otwórz piekarnik. Nie wyciągaj od razu. Niech trochę przestygnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz