środa, 30 września 2015

Ciastka z batatów bez glutenu

Potrzebne składniki:
1 kg ugotowanych batatów
6 jajek
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżeczki karobu
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek cukru lub ksylitolu
 
Sposób wykonania:
Ugotowane i przestudzone bataty połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkami. Zmiksuj blenderem na gładko. Następnie dodaj resztę składników. Dobrze wszystko wymieszaj.
Blaszkę kwadratową dużą wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią kopczyki i je spłaszczaj. Jak chcesz ciastka z rodzynkami i słonecznikiem to do masy dodaj rodzynki i słonecznik i dobrze wymieszaj. Można też słonecznikiem po wierzchu posypać. Piecz ok. 30 minut (aż się zarumienią) w 180 C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz