Za bezglutenowe uznaje się
również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO
zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg)
i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Grupa produktów | Nie zawierają glutenu | Mogą zawierać gluten | Zawierają gluten |
Produkty zbożowe | Zboża naturalnie nie zawierające glutenu: ryż biały, brązowy i dziki, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. Kasza jaglana z prosa, gryczana), płaki ryżowe, skrobia kukurydziana ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem przekreślonego kłosa, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa |
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać
słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne
w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem
|
Pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut i
płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies, mąka
pszenna, żytnia, jęczmienna, bulgur, płatki pszenne,
jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza
jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane,
kaszki błyskawiczne zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni,
pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde z
tradycyjnej piekarni – jeśli nie jest oznaczone jako
bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca,
pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze
suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki,
sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza,
bułka tarta
|
Mięso, ryby, jaja
|
Świeże nie przetworzone mięso, ryby, jaja, wędliny bezglutenowe | Wędliny (także te wysoko gatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. Wędliny wysoko wydajne, konserwy rybne i mięsne, wedliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery) | Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane |
Mleko i produkty mleczne | Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty | Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe | Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż |
Tłuszcze | Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek | Majonezy, gotowe sosy (dresingi) | Olej z kiełków pszenicy |
Warzywa i przetwory z warzyw | Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana | Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe | Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką |
Owoce | Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) | Owoce suszone, wsady owocowe | |
Cukier, słodycze, desery | Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” | Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy | Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
Napoje | Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty,
napary z ziół, czyste alkohole |
Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi | Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo |
Przyprawy | Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari | Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi | Zwykły sos sojowy |
Zupy | Zupy domowe z dozwolonych produktów | Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe | Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem |
Inne | Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe | Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy | Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne |
Proszę
pamiętać, że podane informacje mają charakter orientacyjny —
aby mieć całkowitą pewność, zawsze należy zapoznać się ze
składem produktu przed spożyciem.
*Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony
glutenem, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej. W
niektórych krajach, np. w Finlandii, produkowany jest jednak także
czysty, certyfikowany owies, którego spożywanie w niewielkich
ilościach jest dozwolone.
Wykaz produktów pochodzi ze strony:
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz