czwartek, 16 października 2014

Chleb amarantusowo - gryczany bez glutenu i bez drożdży


Chlebek wychodzi gruby na ok 2 cm. Możesz pokroić na kwadraty i na pół. Można w ten sposób zrobić kanapki. Chleb smakuje całej mojej rodzinie. Co najważniejsze szybko się go robi. 


Potrzebne składniki:
400 g mąki gryczanej
100 g mąki z nasion amarantusa
800 ml wody mineralnej mocno gazowanej
1 łyżeczka soli
2 łyżki zmielonej dyni
słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąki, zmieloną dynię i sól. Wlej wodę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę na blachę. Posyp słonecznikiem. Piekarnik nagrzej do 200 C i włóż blaszkę z chlebem. Piecz ok. 1 godziny. Jak się upiecze to zdejmij papier. Połóż chleb na łyżkach drewnianych, żeby odparował. Chleb trzymaj na desce przykryty bawełnianą ściereczką lub całkiem odkryty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz