Potrzebne
składniki:
400
g mąki gryczanej
100
g mąki z nasion amarantusa
800
ml wody mineralnej mocno gazowanej
1
łyżeczka soli
2
łyżki zmielonej dyni
słonecznik
do posypania
Sposób
przygotowania:
Do
miski wsyp mąki, zmieloną dynię i sól. Wlej wodę. Wszystkie
składniki wymieszaj mikserem.
Dużą
prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę na
blachę. Posyp słonecznikiem. Piekarnik nagrzej do 200 C i włóż
blaszkę z chlebem. Piecz ok. 1 godziny. Jak się upiecze to zdejmij
papier. Połóż chleb na łyżkach drewnianych, żeby odparował.
Chleb trzymaj na desce przykryty bawełnianą ściereczką lub
całkiem odkryty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz