środa, 22 października 2014

Ciasto drożdżowe bez glutenu


Potrzebne składniki:
100g drożdży
1 szkl cukru lub ksylitolu
1 szkl oleju
1 szkl letniego mleka jaglanego lub zwykłego jak kto może
4 jajka
1 1/2 szkl mąki gryczanej
1 1/2 szkl mąki ryżowej
1 1/2 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ziemniaczanej
 
Potrzebne składniki do kruszonki:
100 g masła
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki ryżowej
3/4 szkl cukru lub ksylitolu

Sposób wykonania:
Drożdże rozkrusz. Dodawaj po kolei cukier, olej, mleko, roztrzepane jajka, mąki. Odstaw na 3 godziny. Wymieszaj. Zagnieć ciasto. Na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce. Zagnieć kruszonkę i połóż ją na wierzch na owoce.
Odstaw na 15 minut i piecz w 180 C ok. 45 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz