piątek, 24 października 2014

Tiramisu bez glutenu


Potrzebne składniki na biszkopt:
6 jajek
150 g mąki ryżowej
150 g cukru lub ksylitolu
Bułka tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.
 
Sposób wykonania biszkoptu:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Blaszkę posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą.
Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę do prostokątnej dużej blaszki. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij. Jak ostygnie to przekrój biszkopt na pół.

Potrzebne składniki do kremu:
7 żółtek
50 g cukru
1/2 kg serka mascarpone
Sposób wykonania:
Jajka zaparz chwilę gorącą wodą. Następnie oddziel żółtka od białek (białka możesz wykorzystać do bezy). Ucieraj żółtka z cukrem, aż zrobią się białe i wtedy zacznij dodawać po trochu serka mascarpone. Ucieraj aż się składniki dobrze połączą.

Do nasączenia biszkopta potrzebne składniki:
1 łyżka kawy zaparzonej w 1 1/2 szkl gorącej wody
2-4 łyżki amaretto lub innego alkoholu
Sposób wykonania:
Jak kawa ostygnie przecedź ją przez sitko i dodaj alkohol.

Sposób wykonania tiramisu:
Jedną część biszkoptu połóż do blaszki wyłożonej papierem. Nasącz go 1/2 części kawy. Na to wyłóż 1/2 kremu. Posyp na wierzch kakao. Połóż na to biszkopt. Nasącz go resztą kawy. Wyłóż drugą część kremu i posyp wierzch kakao. Gotowe. Smacznego! 
 

1 komentarz:

  1. Jadłam .to poezja nie ciasto. Rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń