Potrzebne
składniki na biszkopt:
6
jajek
150
g mąki ryżowej
150
g cukru lub ksylitolu
Bułka
tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.
Sposób
wykonania biszkoptu:
Białka
oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż
się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj.
Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko
tyle aby rozmieszać mąkę. Blaszkę posmaruj masłem, wysyp boki i
spód bułką tartą.
Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę do prostokątnej dużej blaszki. Piecz
ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym
piekarniku, a później wyciągnij. Jak ostygnie to przekrój
biszkopt na pół.
Potrzebne
składniki do kremu:
7
żółtek
50
g cukru
1/2
kg serka mascarpone
Sposób
wykonania:
Jajka
zaparz chwilę gorącą wodą. Następnie oddziel żółtka od białek
(białka możesz wykorzystać do bezy). Ucieraj żółtka z cukrem,
aż zrobią się białe i wtedy zacznij dodawać po trochu serka
mascarpone. Ucieraj aż się składniki dobrze połączą.
Do
nasączenia biszkopta potrzebne składniki:
1
łyżka kawy zaparzonej w 1 1/2 szkl gorącej wody
2-4
łyżki amaretto lub innego alkoholu
Sposób
wykonania:
Jak
kawa ostygnie przecedź ją przez sitko i dodaj alkohol.
Sposób
wykonania tiramisu:
Jedną
część biszkoptu połóż do blaszki wyłożonej papierem. Nasącz
go 1/2 części kawy. Na to wyłóż 1/2 kremu. Posyp na wierzch
kakao. Połóż na to biszkopt. Nasącz go resztą kawy. Wyłóż
drugą część kremu i posyp wierzch kakao. Gotowe. Smacznego!
Jadłam .to poezja nie ciasto. Rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuń