poniedziałek, 6 października 2014

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią bez glutenu


Przedstawiam szybki sposób na obiad.


Potrzebne składniki:
ok. 8 średnich ziemniaków
1 średnia cukinia
2 cebule
1/2 kg mięsa mielonego (ja dałam z indyka)
ok 1 łyżeczki soli (do smaku)
ok 1/2 łyżeczki imbiru
ok. 1/2 łyżeczki majeranku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
parę kropel oliwy
Przyprawy podałam orientacyjnie. Musisz doprawić jak lubisz. 


Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w małe cienkie plasterki. Cebulę, mięso i cukinię wymieszaj z przyprawami. Na dno naczynia żaroodpornego poukładaj ziemniaki. Na nie wyłóż mięso wymieszane z cukinią, cebula i przyprawami. Na wierzch poukładaj resztę ziemniaków. Pokrop lekko oliwą. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 1/2 godziny w 170 C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz