wtorek, 3 czerwca 2014

Bezglutenowe knedle z truskawkami


Potrzebne składniki:
ok 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 lub 2 jajka(może być bez i tak wyjdzie)
truskawki
cukier lub ksylitol

Sposób wykonania:
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki daj do miski i podziel na 4 części i jedną wyciągnij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną daj jajko (jak ktoś nie może z jajkiem może bez też wyjdą). Wymieszaj na jednolitą masę (jak by było za bardzo klejące dodaj mąki ziemniaczanej). Następnie urywaj kawałki ciasta i spłaszczaj. Wkładaj na środka truskawkę z odroiną cukru i zamykaj w cieście. Gotuj w osolonej wodzie ok 8 minut od zagotowania. Mieszaj co jakiś czas żeby nie przywarły do dna (zwłaszcza na początku). Podawaj z musem truskawkowym.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Knedle wyszły pyszne,po prostu rewelacja :)

    Pozdrawiam,Danuta :)

    OdpowiedzUsuń