piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto kruche z jagodą, maliną i agrestem bezglutenowe



Potrzebne składniki:
1 margaryna
1 1/2 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1/4 szkl mąki z amarantusa
1/4 szkl mąki jaglanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce: malina, jagoda, agrest


Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę gryczaną, ryżową, z amarantusa i jaglaną, proszek do pieczenia i cukier (może być miód lub ksylitol), wymieszaj. Odłóż szklankę ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak przestygnie) dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na blachę prostokątną wyłożoną papierem. Ciasto może się kruszyć. Ręką rozprowadź je na blaszce. Spód ciasta podpiecz 10 minut w 180 C. Następnie na spód połóż owoce. Pozostałe białka ubij z 2 łyżkami cukru (może być ksylitol zamiast cukru), jak ubijesz pianę z cukrem to dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej (chwile jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż na owoce, a na nią pokrusz ciasto z lodówki.
Piecz w temperaturze 180 C jeszcze około 45 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz