piątek, 13 czerwca 2014

Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej na motyla


Potrzebne składniki:
10 jajek
250 g mąki ryżowej
250 g cukru lub ksylitolu
Bułka tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.



Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, wysyp boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę do tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz