Potrzebne
składniki:
10
jajek
250
g mąki ryżowej
250
g cukru lub ksylitolu
Bułka
tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania blaszki.
Sposób
wykonania:
Białka
oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż
się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj.
Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko
tyle aby rozmieszać mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, wysyp
boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę do tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz
ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym
piekarniku, a później wyciągnij.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz