piątek, 6 czerwca 2014

Deser z mlekiem kokosowym



Potrzebne składniki do jagodowej warstwy:
5 g żelatyny agar agar
1/2 szklanki wody
1 1/2 szkl mleka kokosowego
3-4 garście jagód(ok. 1/2 szkl)
5 łyżeczek cukru lub ksylitolu
 
Sposób wykonania:
Zagotuj mleko kokosowe razem z zmiksowanymi jagodami. Dodaj do tego 1/2 szkl wody wymieszanej z żelatyną. Zagotuj wszystko razem. Wylej warstwę do salaterki lub do pucharka. Odstaw w chłodne miejsce.

Potrzebne składniki do białej warstwy:
5 g żelatyny agar agar
1/2 szkl wody
1 1/2 szkl mleka kokosowego
5 łyżeczek cukru lub ksylitolu
Sposób wykonania:
Zagotuj mleko kokosowe. Dodaj do tego 1/2 szkl wody wymieszanej z żelatyną. Zagotuj wszystko razem. Jak lekko przestygnie wylej następną warstwę do salaterki lub do pucharka. Odstaw w chłodne miejsce.
Potrzebne składniki na warstwę z kiwi:
4łyżeczki żelatyny
1/2 szkl wody
1 1/2 szkl mleka kokosowego
6 łyżeczek cukru lub ksylitolu
3 szt kiwi
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Zmiksuj kiwi i zagotuj razem z mlekiem kokosowym. Następnie połącz to z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze wymieszaj. Jak lekko przestygnie wylej kolejną warstwę. Odstaw w chłodne miejsce. Jak dobrze ostygnie Możesz przyozdobić bitą śmietaną i truskawką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz