sobota, 26 lipca 2014

Bezglutenowa rolada bezowa z bitą śmietaną



Potrzebne składniki:
Na beze:
5 białek
3/4 szkl cukru lub ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli
masło do wysmarowania blaszki
Składniki do przełożenia:
dżem jagodowy
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny


Sposób wykonania:
Białka z odrobiną soli ubij na sztywna pianę. Dodaj cukier. Miksuj, aż się cukier rozpuści. Na koniec ubijania dodaj ocet. Papier do pieczenia wysmaruj masłem aby ciasto lepiej odeszło od papieru po upieczeniu. Wylej masę na papier i równo rozsmaruj. Piecz 35 minut w 140 C. Gotowy wypiek odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij i dodaj lekko ostudzoną żelatynę. Dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną bezę posmaruj dżemem i bitą śmietaną. Następnie zwiń wzdłuż krótszego boku. Roladę schłodź w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy pokrój ją w plastry. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz