niedziela, 20 lipca 2014

Placki cukiniowo - ziemniaczane z pieczarkami bezglutenowe


Potrzebne składniki:
250 g pieczarek
ok 5 średnich ziemniaków
1 średnia cukinia
mąka kukurydziana
mąka gryczana
4 jajka zamiast jajka możesz dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
olej do pieczenia

Sposób wykonania:
Pieczarki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wrzuć je do rondelka i duś z odrobiną wody. Obierz ziemniaki i cukinie. Zetrzyj na tarce. Dodaj ostudzone pieczarki i jajka. Wymieszaj dobrze. Następnie dodawaj mąki w tej samej proporcji. Np. łyżka kukurydzianej i łyżka gryczanej. Powstałe ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste. Na patelkę lejemy olej i smażymy małe placuszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz