piątek, 11 lipca 2014

Babka z czerwonej rzodkiewki bez glutenu



Potrzebne składniki:
100 g mąki ryżowej
100g mąki gryczanej
220 g mąki kukurydzianej
500g obranej rzodkiewki
3/4 szkl cukru lub ksylitolu
250 g masła
5 jajek
parę kropel olejku rumowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Rzodkiewkę obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok pół godziny się gotuje). Jak się ugotuję to ostudź i zmiel na gładka masę. Masło utrzyj i pomału dodawaj (cały czas ucierając): cukier, jajka, zmieloną papkę z rzodkiewki, mąki, sodę, olejek. Przelej do formy na babkę i piecz w 180 C ok 50 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ta babka pyszna,!!!!!1 pół poszło na jedno posiedzenie. gratuluję pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienita z przyjemnością sięgałam po następny kęs

    OdpowiedzUsuń