czwartek, 17 lipca 2014

Tarta ze śliwkami z rzodkiewki bez glutenu


Potrzebne składniki:
200 g mąki ryżowej
100g mąki gryczanej
50 g mąki z kaszy jaglanej
50 g mąki z amarantusa
270 g obranej rzodkiewki
3/4 szkl cukru lub ksylitolu
250 g margaryny
5 jajek
parę kropel olejku rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
owoce: śliwka i borówka amerykańska

Sposób wykonania:
Rzodkiewkę obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok pół godziny się gotuje). Jak się ugotuję to ostudź i zmiel na gładka masę. Margarynę rozpuść w rondelku. Lekko ją ostudź i przelej do miski. Dodawaj do margaryny (cały czas miksując): cukier, jajka, zmieloną papkę z rzodkiewki, mąki, proszek, olejek. Przelej do formy na duża tartę. Na wierzch poukładaj owoce lekko je wciśnij. Piecz w 180 C ok 1godziny. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz