czwartek, 10 kwietnia 2014

Kruche ciasteczka bez jajek, bez cukru i bez glutenu wersja I




Potrzebne składniki:
2 szkl mąki ryżowej
1/4 szkl cukru lub ksylitolu
100g masła roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżka kwaśnej śmietany 


Sposób wykonania:
Wsyp mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki (masło, śmietanę). Wszystko wymieszaj, zagnieć ciasto. Schowaj na pół godziny do lodówki. Wałkuj na grubość ok 0.5 centymetra. Jak by się kleiły to dodaj jeszcze mąki ryżowej. Wykrawaj ciasteczka. Może się ciężko wałkować ale trud się opłaca.
Piec w piekarniku 190 C około 13-15 minut.
Wyszły przepyszne prawie wszystkie znikły na ciepło. Dosyć się kruszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz