niedziela, 13 kwietnia 2014

Makowiec bezglutenowy


Potrzebne składniki do spodu i posypki:
1 margaryna
1/2 szkl ksylitolu lub 1/2 szkl cukru lub 3 łyżki miodu
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ryżowej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego


Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść. Dodaj mąki i cukier. Wymieszaj. Odłóż szklankę kruszonki, a do reszty dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem.

Potrzebne składniki do maku:
1/2 kg maku
3/4 szkl ksylitolu lub cukru
4 jajka
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka miodu
1/2 olejku migdałowego
Bakalie jakie kto lubi.
Ja dałam 10 moreli, 100 g migdałów płatków i kandyzowaną gruszkę (tak z 100 g). Możesz dać rodzynki i inne orzechy. Orzechy najlepiej drobno pokroić.

Sposób wykonania:
Mak umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut i zostaw na noc. Rano odsącz z wody i zmiel z 2-3 razy. Białka ubij na puszystą masę, dodaj cukier. Jak się cukier rozpuści dodaj żółtka. Ubite jajka z cukrem dodaj do zmielonego maku. Dołóż pozostałe składniki i wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto. Na wierzch posyp kruszonkę. Piecz ok 1 godziny w 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz