Potrzebne składniki do spodu i posypki:
1
margaryna
1/2 szkl ksylitolu lub 1/2 szkl cukru lub 3 łyżki
miodu
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki kukurydzianej
1
szkl mąki ryżowej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do
pieczenia bezglutenowego
Sposób
wykonania:
Margarynę rozpuść. Dodaj mąki i cukier.
Wymieszaj. Odłóż szklankę kruszonki, a do reszty dodaj żółtka.
Wymieszaj i wyłóż na prostokątną blaszkę wyłożoną
papierem.
Potrzebne składniki do maku:
1/2
kg maku
3/4 szkl ksylitolu lub cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
jaglanej
1 łyżka miodu
1/2 olejku migdałowego
Bakalie
jakie kto lubi.
Ja dałam 10 moreli, 100 g migdałów płatków i
kandyzowaną gruszkę (tak z 100 g). Możesz dać rodzynki i inne
orzechy. Orzechy najlepiej drobno pokroić.
Sposób
wykonania:
Mak umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj 10
minut i zostaw na noc. Rano odsącz z wody i zmiel z 2-3 razy. Białka
ubij na puszystą masę, dodaj cukier. Jak się cukier rozpuści
dodaj żółtka. Ubite jajka z cukrem dodaj do zmielonego maku. Dołóż
pozostałe składniki i wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto. Na
wierzch posyp kruszonkę. Piecz ok 1 godziny w 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz