wtorek, 22 kwietnia 2014

Naleśniki bezglutenowe na mleku jaglanym i ryżowym wersja 2


Gdyby w domu nie było jakiejś mąki można ją zastąpić miksem pozostałych.

Potrzebne składniki:
1 jajko(jak ktoś nie może jajek to można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej )
1/4 szkl mąki kukurydzianej
1/4 szkl mąki amarantusowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1/4 szkl mąki jaglanej
1/4 szkl mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka jaglanego
1/2 szkl mleka ryżowego
1 szkl wody mineralnej mocno gazowanej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:
Wlej wodę i mleko do miski, wrzucić jajko i chwile ubijaj. Następnie wsyp sól i mąki. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę ubijaj, aż się wszystko wymiesza. Jak by ciasto było za gęste to dolej wody, a jak za rzadkie to dodaj mąki. Odczekaj 10 minut i zacznij piec placki. Na rozgrzaną patelkę nalej oliwę (tylko przed pierwszym plackiem później nie trzeba) i nalewaj ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz