wtorek, 15 kwietnia 2014

Kruche ciasteczka bez jajek, bez cukru i bez glutenu wersja II



Potrzebne składniki:
2 szkl mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szkl cukru lub ksylitolu
100g masła roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bezglutenowego
ok. 1/4 szkl wody

Sposób wykonania:
Wsyp mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj masło. Zagnieć ciasto. Nie będzie się kleiło wtedy pomału dodawaj wodę. Powinno się wszystko połączyć. Schowaj na pół godziny lub dłużej do lodówki. Wałkuj na grubość ok 0.5 centymetra. Jak by się kleiło to dodaj trochę mąki ryżowej. Wykrawaj ciasteczka. Może się ciężko wałkować, ale trud się opłaca. Ja wykrawałam po 3 – 4 ciasteczka.
Piec w piekarniku 190 C około 13-15 minut.
Wyszły przepyszne prawie wszystkie znikły na ciepło.
Przed upieczeniem możesz je posmarować jajkiem i posypać makiem.
Po ostygnięciu można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz