Potrzebne
składniki:
2
szkl mąki ryżowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szkl cukru lub ksylitolu
100g masła roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/4 szkl cukru lub ksylitolu
100g masła roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
ok.
1/4 szkl wody
Sposób
wykonania:
Wsyp
mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Następnie dodaj masło. Zagnieć ciasto. Nie będzie się kleiło
wtedy pomału dodawaj wodę. Powinno się wszystko połączyć.
Schowaj na pół godziny lub dłużej do lodówki. Wałkuj na grubość
ok 0.5 centymetra. Jak by się kleiło to dodaj trochę mąki
ryżowej. Wykrawaj ciasteczka. Może się ciężko wałkować, ale
trud się opłaca. Ja wykrawałam po 3 – 4 ciasteczka.
Piec
w piekarniku 190 C około 13-15 minut.
Wyszły
przepyszne prawie wszystkie znikły na ciepło.
Przed
upieczeniem możesz je posmarować jajkiem i posypać makiem.
Po
ostygnięciu można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz