środa, 2 kwietnia 2014

Naleśniki na mleku owsianym bez jajek bezglutenowe



Gdyby w domu nie było jakiejś mąki można ją zastąpić miksem pozostałych

Potrzebne składniki:
bez jajek
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl ryżowej
1/4 szkl mąki amarantusowej
1/4 mąki jaglanej
1 szkl mąki gryczanej
3 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szkl mleka owsianego
2 szkl wody mineralnej mocno gazowanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:
Wlej wodę i mleko do miski. Następnie wsyp sól i mąki. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę ubijaj, aż się wszystko wymiesza. Jak by ciasto było za gęste to dolej wody, a jak za rzadkie to dodaj mąki. Odczekaj 10 minut i zacznij piec placki. Na rozgrzaną patelkę nalej oliwę (tylko przed pierwszym plackiem później nie trzeba) i nalewaj ciasto.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam twoje naleśniki!!!
    najlepsze są prosto z patelni. z dżemem lub cukrem pudrem.
    pozdrawiam.as

    OdpowiedzUsuń