Na spód
potrzebne składniki:
1/2
margaryny
2
łyżki miodu
3 żółtka
3 żółtka
1/2
szkl maki gryczanej
1/4
szkl mąki kukurydzianej
1/4
szkl mąki ryżowej
1/2
szkl mąki ziemniaczanej
1/2
proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj
mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną proszek do
pieczenia i miód, wymieszaj. Jak ciasto przestygnie dodaj żółtka.
Wymieszaj i wyłóż na dużą tortownicę wyłożoną papierem lub
wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą bezglutenową. Ciasto
może się kruszyć więc rozprowadź je ręką po dnie tortownicy.
Na tym poukładaj pokrojone w półksiężyce brzoskwinie. Na to
wyłóż masę serową (przepis poniżej).
Na masę
serową potrzebne składniki:
450g
sera białego mielonego (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia)
6
jajek
1/2
olejku rumowego
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2
szkl cukru lub ksylitolu
15
dkg masła
Sposób
wykonania masy serowej:
Żółtka
utrzyj z 1/4 szkl cukru. Ucieraj tak długo,aż cukier nie będzie
wyczuwalny. Do utartych żółtek dodaj mąkę ziemniaczaną, olejek
rumowy i ser. Wymieszaj dobrze. W osobnym naczyniu ubij białka z 1/4
szkl cukru i dodaj do reszty. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Wyłóż na spód do ciasta.
Piecz
w temperaturze 180 C około 40 minut. Jak się upiecze to lekko
otwórz piekarnik. Nie wyciągaj sernik od razu. Niech trochę
przestygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz