środa, 23 kwietnia 2014

Sernik bezglutenowy na kruchym cieście


Na spód potrzebne składniki:
1/2 margaryny
2 łyżki miodu
3 żółtka
1/2 szkl maki gryczanej
1/4 szkl mąki kukurydzianej
1/4 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia


Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną proszek do pieczenia i miód, wymieszaj. Jak ciasto przestygnie dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na dużą tortownicę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą bezglutenową. Ciasto może się kruszyć więc rozprowadź je ręką po dnie tortownicy. Na tym poukładaj pokrojone w półksiężyce brzoskwinie. Na to wyłóż masę serową (przepis poniżej).



Na masę serową potrzebne składniki:
450g sera białego mielonego (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia)
6 jajek
1/2 olejku rumowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu
15 dkg masła

Sposób wykonania masy serowej:
Żółtka utrzyj z 1/4 szkl cukru. Ucieraj tak długo,aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do utartych żółtek dodaj mąkę ziemniaczaną, olejek rumowy i ser. Wymieszaj dobrze. W osobnym naczyniu ubij białka z 1/4 szkl cukru i dodaj do reszty. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Wyłóż na spód do ciasta.
Piecz w temperaturze 180 C około 40 minut. Jak się upiecze to lekko otwórz piekarnik. Nie wyciągaj sernik od razu. Niech trochę przestygnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz