wtorek, 1 kwietnia 2014

Gołąbki z ryżem brązowym i z kaszą gryczaną bez glutenu


Potrzebne składniki:
Duża biała kapusta (taka żeby się do garnka zmieściła).
3-4 cebule
800 g mięsa z indyka zmielonego
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
4 woreczki ugotowanego ryżu
Sól, imbir, majeranek, kurkuma


Sposób wykonania:
Wykrój głąb z kapusty. Gotuj ją w garnku. Zdejmuj po liściu.
Obierz cebulę i poduś w garnku. Ugotuj kaszę i ryż. Do miski wsyp ugotowany ryż, poduszoną cebulę, zmielone mięso, przyprawy. Wszystko wymieszaj. Zawijaj mięso w kapustę.
Na dno garnka poukładaj patyczki szaszłykowe i na to listki kapusty (taka kombinacja żeby się gołąbki nie przypaliły). Układaj na tym gołąbki. Zalej wrzątkiem i koncentratem pomidorowym. Ja nie użyłam koncentratu, też wyszły dobre. Wrzątek możesz trochę posolić. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz