poniedziałek, 31 marca 2014

Kruche ciasteczka bezglutenowe


Potrzebne składniki:
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
mąka ziemniaczana do posypywania stolnicy
1/2 szkl cukru
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:
Wsyp mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki (masło, śmietanę, żółtko). Wszystko wymieszaj, zagnieć ciasto. Schowaj na pół godziny do lodówki. Wałkuj na grubość ok 0.5 centymetra. Wykrawaj ciasteczka.
Piec w piekarniku 190 C około 13-15 minut.
Wyszły przepyszne prawie wszystkie znikły na ciepło. Dosyć się kruszą.

Po ostygnięciu możesz polukrować.
Przepis na lukier podaję poniżej.

Składniki potrzebne na lukier:
1 duże białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 szklanki przesianego cukru pudru
Wykonanie:
W misce ubij białko, dodaj sok z cytryny. Następnie podczas dalszego ubijania dodawaj pomału przesiany cukier puder. Masa ma być jednolita i cukier puder niewyczuwalny.
Polukruj swoje ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz