Potrzebne
składniki:
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki kukurydzianej
1
szkl mąki gryczanej
1
szkl mąki ryżowej
mąka
ziemniaczana do posypywania stolnicy
1/2 szkl cukru
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl cukru
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób
wykonania:
Wsyp
mąki do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Następnie dodaj mokre składniki (masło, śmietanę, żółtko).
Wszystko wymieszaj, zagnieć ciasto. Schowaj na pół godziny do
lodówki. Wałkuj na grubość ok 0.5 centymetra. Wykrawaj
ciasteczka.
Piec
w piekarniku 190 C około 13-15 minut.
Wyszły
przepyszne prawie wszystkie znikły na ciepło. Dosyć się kruszą.
Po
ostygnięciu możesz polukrować.
Przepis
na lukier podaję poniżej.
Składniki potrzebne na lukier:
1 duże białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 szklanki przesianego cukru pudru
Wykonanie:
W
misce ubij białko, dodaj sok z cytryny. Następnie podczas dalszego
ubijania dodawaj pomału przesiany cukier puder. Masa ma być
jednolita i cukier puder niewyczuwalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz