poniedziałek, 3 marca 2014

Naleśniki na mleku ryżowym bez glutenu


Naleśniki to coś co moje dzieci bardzo lubią. Lubię eksperymentować z nimi. Gdyby w domu nie było jakiejś mąki można ja zastąpić miksem pozostałych.

Potrzebne składniki:

2 jajka(zamiast jajek można dać 4 łyżki mąki ziemniaczanej)
1/2 szkl mąki jaglanej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki amarantusowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl mleka ryżowego
1 1/4 szkl wody mineralnej mocno gazowanej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy


Sposób wykonania:
Wlej wodę i mleko do miski, wrzuć jajka i chwilę ubijaj. Następnie wsyp sól i mąki. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę ubijaj, aż się wszystko wymiesza. Jak by było za gęste to dolej wody, a jak za rzadkie to dodaj mąki. Odczekaj 10 minut i zacznij piec placki. Na patelkę nalej oliwę (tylko przed pierwszym plackiem później nie trzeba) i chochelkę ciasta naleśnikowego.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz