Potrzebne składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4
łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce: truskawki, porzeczka czarna, malina (można różne owoce poukładać).
owoce: truskawki, porzeczka czarna, malina (można różne owoce poukładać).
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj
mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną proszek do
pieczenia i cukier (może być miód lub ksylitol), wymieszaj. Odłóż
szklankę ciasta i schowaj do lodówki. Do reszty (jak przestygnie)
dodaj żółtka. Wymieszaj i wyłóż na blachę prostokątną
wyłożoną papierem. Ciasto może się kruszyć. Ręką rozprowadź
na blaszce. Na ciasto połóż owoce. Ja zrobiłam tak, że z jednej
strony poukładałam truskawki (miałam mrożone), a z drugiej strony
dałam porzeczkę i mrożone maliny. W ten sposób mamy 2 smaki
ciasta. Pozostałe białka ubij z 2 łyżkami cukru (może być
ksylitol zamiast cukru), jak ubijesz pianę z cukrem to dodaj 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (chwile jeszcze ubijaj. Pianę wyłóż na owoce,
a na nią pokrusz ciasto z lodówki.
Piecz
w temperaturze 180 C około 1 godziny.
Smacznego!
Niedługo
będą zdjęcia wtedy będzie widać jakie fajne ciasto wychodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz