Potrzebne
składniki:
Biszkopt
okrągły o średnicy 24 cm
Puszka
brzoskwiń(wykorzystasz do środka 1/2 puszki)
Dżem
z czarnej porzeczki
Bita
śmietana z ok 1/2 l (przepis znajdziesz u mnie w poście z 22 marca
2014)
Czekolada
deserowa lub gorzka (bezglutenowa jest z Goplany)
Sok
z 1/2 cytryny
Woda
Sposób
wykonania:
Podziel
biszkopt na 3 części. Zrób poncz z soku z brzoskwiń i soku z
cytryny, trochę wody. Peczu ma wyjść tak trochę więcej jak
szklanka. Nasącz pierwszy krążek biszkoptu. Połóż na niego
dżem. Przykryj następnym krążkiem. Polej ponczem. Połowę
śmietany wymieszaj z pokrojoną brzoskwinią. Wyłóż na biszkopt.
Przykryj kolejnym krążkiem. Polej poncz na wierzch. Schowaj na
chwilę do lodówki. Wyciągnij z lodówki. Odetnij półksiężyc z
jednej i drugiej strony tak, żeby pozostał prostokąt na, którego
zmieszczą się złączone półksiężyce. Półksiężyce skleić
bitą śmietaną. Górę prostokąta posmaruj lekko śmietaną tak
aby położone półksiężyce się przykleiły do niego i stworzyły
dach auta. Obsmaruj całość bitą śmietaną. Jak będą prześwity
to schowaj do lodówki i po wyciągnięciu nałóż drugą warstwę.
Koła zrób z okrągłych ciastek, ja dałam delicje. W rondelku
rozpuść czekoladę z niewielką ilością masła. Rozpuszczoną
czekoladę wlej do papierowego stożka, odetnij końcówkę. Rysuj
czekolada na torcie okna, drzwi i inne akcesoria. Efekt końcowy jest
fajny. Urodziny mojego chrześniaka i ciocia poszalała. Powodzenia.
Świetnie wyglądał i smakował bosko! Cieszę się,że stworzyłaś ten blog. Fajnie,że są zdjęcia(trzeba je dodać do wcześniejszych przepisów),możnaby bardziej wyeksponować gotowe potrawy. I pisz o Waszym codziennym życiu z celiakią,masz o tym bardzo dużą wiedzę. Pozdrawiam serdecznie,do zobaczenia,Ewa B.
OdpowiedzUsuńWidziałam i jadłam też inne twoje torty. Wiem,że jedzący nie poznali się, że jest on z innej mąki niż pszenna. Były śliczne i bardzo smaczne. as
OdpowiedzUsuń