8
jajek
200
g mąki ryżowej
200
g cukru lub ksylitolu
Bułka
tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania tortownicy.
Sposób
wykonania:
Białka
oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj,
aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj.
Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko
tyle aby rozmieszać mąkę. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp
boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej
piekarnik do 160 C. Wlej masę do tortownicy. Piecz ok. 40 minut. Jak
się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później
wyciągnij. Tortownica średnicy 24 lub 26.
Przepis podałam z książki "Dieta bezglutenowa, Michelle Berriedale-Johnson". Biszkopt wychodzi taki dobry, że się nikt nie skapnie, że nie jest to normalny glutenowy tort.
Smacznego!
Przepis podałam z książki "Dieta bezglutenowa, Michelle Berriedale-Johnson". Biszkopt wychodzi taki dobry, że się nikt nie skapnie, że nie jest to normalny glutenowy tort.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz