czwartek, 20 marca 2014

Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej



Potrzebne składniki:
8 jajek
200 g mąki ryżowej
200 g cukru lub ksylitolu

Bułka tarta bezglutenowa i trochę masła do wysmarowania tortownicy.


Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier. Ubijaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj żółtka i jeszcze trochę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na 1 i dodaj mąkę. Ubijaj jeszcze tylko tyle aby rozmieszać mąkę. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp boki i spód bułką tartą bezglutenową.
Nagrzej piekarnik do 160 C. Wlej masę do tortownicy. Piecz ok. 40 minut. Jak się upiecze to potrzymaj 5 minut w nagrzanym piekarniku, a później wyciągnij. Tortownica średnicy 24 lub 26. 

Przepis podałam z książki "Dieta bezglutenowa, Michelle Berriedale-Johnson". Biszkopt wychodzi taki dobry, że się nikt nie skapnie, że nie jest to normalny glutenowy tort. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz